Leerlingenraden Challenge, met het hoofd in de 21ste eeuw

Leerlingenraden Challenge, met het hoofd in de 21ste eeuw

16 Feb 2016 - Chantal van Ophuizen

De stem van de leerling staat hoog op de agenda bij schooldirecteuren van Stichting OOG in Veghel. Zij consulteren leerlingen over onderwijs in de 21ste eeuw tijdens de Leerlingenraden Challenge op 17 februari bij CHV Noordkade. Directeuren Joke Schopping en Kees Hoevenaars organiseren samen met ThuisKlas en AnoukLiebrand! een leerzame en onvergetelijke dag voor leerlingen en directeuren.

Toekomstproof onderwijs
De grote maatschappelijke en technologische uitdagingen van de 21ste eeuw vragen om ander onderwijs. Waar de ‘oude school’ zich richtte op de carrières van hun leerlingen, zal het onderwijs van morgen zich moeten richten op het ontwikkelen van gelukkige mensen vol zelfvertrouwen met een kritisch en creatief denkvermogen. Maar welk onderwijs past daar nu bij? En hoe organiseer je dat dan? De toekomst voorspellen kunnen we helaas niet, maar we kunnen wel samen met leerlingen naar de toekomst kijken. En dat is precies wat de directeuren van St OOG gaan doen tijdens de Leerlingenraden Challenge.

Hoe leren we over 10 jaar?
Het traject naar vernieuwing en verbetering is al lang en breed ingezet door leerkrachten en directeuren binnen St. OOG, ´Maar nu gaan we een stap verder´, zegt Joke Schopping, directeur van basisschool de Tuimelaer; ‘We vragen de kinderen zelf een kijkje te nemen in de toekomst en samen met ons te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Ik denk dat ze met verfrissende ideeën gaan komen die ons echt verder helpen.´ Collega-directeur Kees Hoevenaars (obs De Uilenbrink) vult aan: ´Daar komt bij dat de Leerlingenraden Challenge precies die 21st century skills van leerlingen vraagt, die zo belangrijk zijn voor de nieuwe leerling.´ Tijdens de ochtend worden ze uitgedaagd problemen op te lossen, creatief te denken en samen te werken. Zo slaan de directeuren twee vliegen in één klap.

Directeuren met lef
De directeuren van St OOG werken samen met ondernemers in onderwijs Chantal van Ophuizen en Anouk Liebrand. Zij geven kinderen een stem en betrekken ze bij schoolontwikkeling. Liebrand: ´Scholen zullen ervaren dat hun onderwijs rijker wordt, wanneer ze het samen met de kinderen ontwerpen. Een moedige stap van deze directeuren richting generatie- en toekomstproof onderwijs.´

Neem direct contact op via 06-53759453

Twitter Facebook

LinkedIn Contact