Een nieuwe start

Een nieuwe start

01 Nov 2016 - Chantal van Ophuizen

Iedereen maakt hem.
Iedereen verdient hem.
Maar het valt niet altijd mee.

Als kind vond ik het ieder jaar weer spannend. De allereerste schooldag. Natuurlijk ken je de kinderen in je klas. Dat was erg fijn om die weer te zien, na 6 weken vakantie. Maar je had ook een nieuwe leerkracht. Die kende je vaak al, omdat hij of zij al langer op school werkte en in mijn basisschooltijd bleven ze langer op de school en ook nog in dezelfde groep. Dus je wist wel een beetje wat je te wachten stond. Maar wie was die leraar nu echt?

Een nieuwe start is spannend voor een leerling. Het is aftasten en zoeken. Wat verwacht hij van mij en wanneer doe ik het goed? Maar is dat niet de omgekeerde wereld? Ik ben er toch niet voor hem? Hij is er toch voor mij? Moet hij mij dan niet beter leren kennen? Moet hij dan niet weten wie ik ben? En hoe hij met mij moet omgaan?

Het is een wisselwerking. De leerling kan niet zonder de leraar en de leraar kan niet zonder de leerling. Dus moeten we samen werken en elkaar leren kennen. Daar moeten we allebei aan werken en dat is volgens mij de eerste basisbehoefte. Wanneer een leerling (en leerkracht) zich veilig voelen creëren ze zelfvertrouwen en kunnen ze gaan “leren”. Terwijl je in de eerste stap al heel veel gebruik maakt van vaardigheden. Een start van een schooljaar is van essentieel belang dat je daar de tijd voor neemt. Je moet aan elkaar wennen en je moet bouwen aan een fijne en goede relatie. Zodra dat er is heb je wederzijds vertrouwen en dan kun je zeggen dat je een fijne start gemaakt hebt.

Als startende leerkracht zag ik de essentie van een nieuwe start veel minder dan nu. Ik was vooral bezig met het klaar zetten van de spullen. Heb ik alle potloden, gummen, schriften en boeken klaar. Heeft iedereen een eigen plek? Heb ik de kinderen de juiste plek gegeven? Heb ik daar aan gedacht en daaraan. Ik lag de dag voor de eerste start vaak ’s nachts wakker, omdat er van alles door mijn hoofd schoot. IK ben dat vergeten en dat…. Pen  en papier op je nachtkastje doet in dat geval wel wonderen.
Maar waar ik veel minder mee bezig was, was met de groep. Welke leerlingen heb ik en wie zijn wij als groep? Wat hebben wij nodig om goed te starten? Ik dacht puur vanuit mijzelf. En uiteraard startte ik ook de allereerste school meteen met rekenen en taal, want daarvoor kom je toch naar school? Na wat jaren werkervaring op te hebben gedaan, ben ik er toch anders naar gaan kijken. Met als gevolg dat we iedere dag een nieuwe start hadden en dat sommige kinderen zelfs een paar keer per dag een nieuwe start krijgen. Als we in het oude blijven hangen komen we niet verder. We proberen de kinderen wat te leren en vooruit te helpen en daarvoor heb je regelmatig een nieuwe start nodig. Dat heb je niet nodig, dat verdient iedere leerling!

Dit is een vorm van een nieuwe start, maar je maakt op veel meer manieren een nieuwe start. Dat kan in je relatie zijn. Je kunt letterlijk een nieuwe start creëren door moeder te worden. Een nieuwe start bij een andere werkgever of functie. Een nieuwe start op een andere plek middels een verhuizing.

Bij de laatste 2 wil ik even stil staan. Tijdens het 11de onderwijscafé maken wij namelijk ook een nieuwe start. We starten op een nieuwe locatie in Nijmegen, Het badhuis! Ramona Frenk heeft het stokje overgenomen van Frank Reinders. Ramona is leerkracht op basisschool de Uitdaging waar zij ook een nieuwe start heeft meegemaakt! Haar directeur, Vanessa  komt namelijk hierover vertellen. Begin van dit schooljaar is er in Oosterhout een nieuwe school gestart. De Uitdaging, letterlijk en figuurlijk. En wat komt er bij zo’n nieuwe start allemaal bij kijken.
Ook Roos kan van alles vertellen over een nieuwe start. Zij maakte samen  met heel veel collega’s en vele asielzoekers een nieuwe start op Heumensoord. Iets wat je niet op de opleiding kunt leren, maar waar je passie voor moet hebben en heel veel liefde voor het vak en de kinderen waar ze dan ook vandaan komen.

En jij? Wanneer maak jij een nieuwe start? Morgen na het horen van deze verhalen en alle nieuwe ontmoetingen in het leukste café van Nijmegen?

We horen en zien je graag op woensdag 16 november 2016 om 20:00 in Het Badhuis op de Daalseweg 262 in Nijmegen.

Neem direct contact op via 06-53759453

Twitter Facebook

LinkedIn Contact