Dit Willen Wij Dag

Dit Willen Wij Dag

17 Sep 2015 - Chantal van Ophuizen

Eén dag per jaar waarin jij het voor het zeggen hebt op school. Hoe VET zou dat zijn? Op Basisschool De TRINOOM in Eindhoven is dat donderdag 10 september gelukt. Wat een feest voor de kinderen, ouders en leerkrachten.

Anouk Liebrand, ouder en MR-lid op deze basisschool heeft hierin het voortouw genomen. Zij wilden als MR de kinderen een dag aanbieden vol leren, maar geen school zoals rekenen en taal. In alle klassen werd gevraagd wat ze dan wilden doen en daar kwam één gezamenlijke schoollijst van met wel 100 items. Samen met een groepje van 8 leerlingen hebben ze het terug weten te brengen tot een Top50. In het Oudercafé hebben de ouders gekeken hoe ze de wensen van de kinderen konden vervullen door hun eigen talenten voor die dag in te zetten. Of de taleneten van Opa’s en oma’s of andere buurtbewoners.
Op 3 september 18:30 uur konden de kinderen hun 3 workshops digitaal kiezen, middels een online kiesbord. 10 Minuten later hadden meer dan 200 kinderen hun keus gemaakt. “Het was een gekkenhuis,” zei Anouk Liebrand. Haar telefoon stond niet meer stil. Allerlei appjes en mailtjes kwamen er binnen, mensen stonden aan de deur, omdat ze er niet op kwamen of Anouk even mee wilde kijken. Iedereen heeft uiteindelijk kunnen kiezen en kreeg zelfs digitaal een overzichtsblad van de workshops.
Waar konden de kinderen dan uit kiezen? Wat willen zij dan graag? Je kunt het zo gek niet bedenken of het was er…
Talking Dogs? Check
Help! Brand? Check
Meedenken met de burgemeester? Check
Graffiti spuiten? Check
Kunstig met haar? Check
3D printen? Check
Bamboe bouwen? Check
QRcode speurtocht? Check
BMX? Check
Kanoën op de Dommel? Check
Outdoor Adventure? Check
Drummen? Check
Beat mixen? Check
Ik maak een taart voor…? Check
Worstenbroodjes maken? Check
Italiaans? Check
Soundwall? Check
En dit is nog maar een klein gedeelte van de lijst.

Het mag wat kosten zo’n dag, zou je zeggen! Let op, hier is het toverwoord: SOCIAAL KAPITAAL! Bijna de hele dag heeft hierop gedraaid. Ongelooflijk hoe mooi dat is binnen een school.

Ik was die dag ook SOCIAAL KAPITAAL. Samen met Robbie Reijs zijn we naar Eindhoven afgereisd om een ware SOUNDWALL met de kinderen te maken. We begonnen met spullen, losse spullen en verder niets.

 

 

Er waren 3 workshopsrondes en alle kinderen die kwamen konden samen met ons één SOUNDWALL maken. Dat leverde prachtige gesprekken en mooie beelden op.

Zo kwam er een stoere kleuter naar mij toe en die wilde een strijkkralenplankje helemaal roze hebben. “Ik hou van roze”, zei hij. “En het ruikt ook zo heerlijk naar meisjes. Ik hou ook van meisjes.” “Ben je ook verliefd dan?” vroeg ik aan hem. “Ja, op Rosa. Ze is 9 of 10 ik weet het eigenlijk niet precies, maar ze woont naast mij”. Terwijl we samen het hele plankje aan het kleuren waren met een roze watervaste stift. Het moest af, eerder ging hij niet weg. Het liefste wilde hij de hele dag bij ons blijven. #echtestoerekleuterskleurenmetroze

De rondes daarna hebben we met z’n allen hard gewerkt aan de Soundwall. Uiteindelijk was hij klaar. We hebben naast kinderen ook nog hulp gehad van enthousiaste ouders. Toen hij eenmaal buiten naast het podium stond, waren het de bovenbouw kinderen die er mee gingen spelen. Hoe mooi kan het zijn. De jonge kinderen maken iets voor de oudere kinderen. Kortom we maken het samen! Dat was ook wel de hoofdlijn van deze bijzondere dag. SAMEN. Met sociaal kapitaal kun je veel bereiken. De dag werd afgesloten met feest! Op het schoolplein waren foodtrucks, hapjes, drankjes en muziek.  Ouders ontmoeten elkaar hier iedere dag, maar nu was er toch wel een andere sfeer. Het leek wel een gezellig buurtfeest…

 

Uiteraard kan dit ook bij jouw op school. Als je er meer over wil weten moet je maar eens contact opnemen met Anouk Liebrand. Ik waarschuw je wel even….ze is MEGA enthousiast!

Deze dag is ook prachtig in beeld gebracht door Kidzreportersz. Kinderen van de school liepen rond als ware reporters. Zij maakten filmpjes, namen interviews af en al dat materiaal werd ter plekke verzameld op de website van kidzreporterz van de Trinoom. Ook al iets moois wat je in je school kunt halen. Het geeft zoveel meerwaarde. Wil je hier meer over weten neem dan eens contact op met Harriet Kollen of Suzan Baldinger. Oja en ook zij zijn MEGA enthousiast.

Ook binnen het team is er iets gebeurt. Ze zijn gegaan van ja maar, naar ja en! Zij zijn enorm trots op de school dat deze dag tot stand is gekomen. Als we zo toch onderwijs met elkaar kunnen maken voor onze kinderen, dan is het toch vanzelf sprekend dat kinderen gaan zeggen: “Mama, ik denk wel dat ik op de allerleukste school zit!”

Neem direct contact op via 06-53759453

Twitter Facebook

LinkedIn Contact